2010. október 7., csütörtök

Tizenhét

09.18.
Egy általam spanyolt csapatnak nevezett bandával vacsoráztam, mindenki főzött, együtt evés, jó hangulat. A csoport kb 80%-a spanyol. Rengeteg a spanyol és a német. Előbbiek borzalmasan beszélnek angolul, legalábbis a kiejtés. Azóta vagy ők javultak sokat, vagy én szoktam hozzá.

09.19.
A tutorunk elvitt minket (8 főt) bowlingozni. Elég menő hely volt, borzalmas árakkal. Félárú kedvezmény volt, kb 10€-t fizettünk két óráért fejenként. Természetesen én voltam az egyetlen aki az elmúlt hat-hét évben nem fogott tekegolyót, az előtt is csak egyszer. Bár akkor sokkal jobban ment...

09.26.
A tutorunk elvitt hármunkat a Nuuksio Nemzeti Narkba kirándulni (autóval!), ott találkoztunk a "spanyol csapattal". Nagyon szép hely, talán egy kicsit korán volt az őszhöz, 1-2 héttel később még szebb lehetett.

10.01.
Este Helsinkibe jött két EILC-s Joensuu-ból, a Helsinki lakó EILC-sek rendeztek egy közös vacsorázást. Végre először sikerült találkozni a többiekkel.

10.02-03.
Kirándulás Tallinba. Sikerült kb 3-4 órát aludni, reggel korán kellett indulni. 9-kor indult a hajó, 7-kor már indulás volt Otaniemiből.
A hajó meglepően nagy, 9 emeletes. Kabinok, "parkoló", étterem, karaoke bár, bevásárlóközpont (még ez is sokkal olcsóbb mint bármi Finnországban), napozó, konferencia terem stb. Készítettem körbesétálós videót.
Délben megérkeztünk Tallinba. Itt kettévált a csoport (eredetileg kb 30-40-en mentünk Erasmusosok az egyetemről): a spanyol csapat, meg mi 11-en fiúk. Az előbbieknek máshol volt a szállásuk. A hajóút 34€ oda-vissza. Elvileg van olcsóbb is, ami csak pár órát áll Tallinban és jön is vissza (kb 15€ ha igaz).
Megkerestük a szállást, egy nagy szobát kaptunk 10+1 ággyal.
Utána elindultunk felfedezni a környéket, ez a vártnál lassabb ütemben történt.
Ebéd egy kis vendéglőben a belvárosban, de még így is elfogadtható áron, töredéke mint amennyi Helsinkiben kérnének el (bár nem tudom mennyit kérnek, de sokat).
Estére sajnos teljesen kidőltem.
Következő napon hasonlóan városnézés, felmentünk a nagy toronyba. De állandóan egymásra vártunk, mindenki annyifelé ment amerre látott, a telefonjaink természetesen nem működtek (az enyém működött, mert tudtam, hogy a finn feltöltős nem működik külföldön, csak a magyar meg nagyon drága). Szóval állandóan egymásra vártunk, vagy egymást kerestük, úgyhogy sokmindent nem láttunk.


10.07.-ig

Az utóbbiakban idő meglehetősen eseményhígan telik.

A hétfő-kedd este elmegy az Enterprise Systems Architecture házi írással minden héten.
Emellett most az Experimental User Interfaces tárgyra wearable computers témából kell írnom 10-15 oldalas anyagot, két hét múlva prezit is tartani.
A projekttel (zigbee) sem haladtam, azzal is foglalkozni kéne. Ahogy az otthoni mérnöki menedzsmenttel is.
Most egy másik házit fejeztem be a hálózatos órára.
Végre alakul a multimedia programming házi is, legalábbis a csapattárs és a feladat is nagyjából megvan. Windows Phone 7-re (emulátoron, a kézbevehető a napokban fog megjelenni) írunk egy silverlight-os progit, wcf webszolgáltatáshoz kapcsolódik, képeket, szövegeket küld, a szerver valami kijelzőn megjeleníti. Erre az órára még valami témából előadást is kell tartani.
Az órák alapvetően unalmasak, nem szólnak semmiről. 80%-as üres duma. Itt a tanulás abból áll, hogy házikat adnak, olvasd el a könyvet, tarts előadást. Nem erre számítottam. Azért jobb lenne, ha a prof akinek van 20 tapasztalata, ő beszélne egy-egy témáról. Ha valami érdekel, úgyis utánaolvasok. Ha nem érdekel, úgyse marad meg több belőle. Új dolgokat meg nem sokat látok, hallok. A leggonoszabb, hogy órarenden kívül is rengeteg időt elvesz. Persze otthon is vannak házik, általában félév végén kell bemutatni. Van, hogy óráról órára, de akkor is más. Aki az itteni rendszerhez szokott, talán még könyebb is.
A tutorom azt mondta, matek, stb alapozó órákon nem tanulnak levezetéseket, stb mert úgysem jegyeznék meg, csak olyanokat ami hasznos. Korábban szakosodnak is. Egy itteni informatikusnak lövése sincs mi az a szabályozástechnika, nálunk otthon az infósok is tanulnak valamennyit. Itt sokkal gyakorlatiasabb, jobban be vannak vonva a hallgatók tanszéki feladatokba. Nincs EMT-vel (terek) szívás...
Persze pénz van mindenféle ketyerére. Jellemző a két vetítő minden teremben, ugyanazt vetítik egymás mellett. Bár az egyik teremben az egyiken rosszak a színek és a kép egy része lelóg, a másik meg életlen.
A finn-nek is neki kéne feküdni, egyelőre a nyáron tanultakból élek, de rengeteg az új szó, mások a témák, de nincs idő rá.
Alapvetően jól beszélnek angolul, de dadognak és nagyon pöszék. Informészön, íc (each), cénc (change)... dzs, zs, s, cs, z meg még sok más. Ja és szüsztem (system) ezt még a legprofibbak sem i-vel mondják.

Fényképek nemsokára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése